Dweilorkest “Lunterse Bluf” - KNA Lunteren
De Lunterse muziekvereniging Kunst na Arbeid is opgericht in 1907 en bestaat uit een samenspeel/AMV-groep, een jeugdslagwerkgroep, een jeugdorkest, een slagwerkorkest en een fanfare-orkest. KNA is een toonaangevende muziekvereniging waarvan zowel het slagwerkorkest als het fanfare-orkest op het hoogste amateurnivo speelt.
Het fanfare-orkest van KNA kent een roemruchte historie op het gebied van marsconcoursen een discipline waarin men meer dan 10 maal Nederlands Kampioen werd. Eind jaren 90 ging het roer radicaal om en ging het orkest zich toeleggen op concertgebied. En met succes, ook hier werd diverse malen het Nederlands kampioenschap in de hoogste amateurdivisie behaalt, o.a. in 2013, 2015 en 2017 tijdens de Open Nederlands Fanfare Kampioenschappen.
Dienstbaarheid aan de Lunterse bevolking staat bij deze vereniging verankerd in de statuten. Speciaal voor deelname aan de Lunterse Dweil&Shanty Dag in 2016 en 2017 is uit het fanfare-orkest het ad-hoc dweilorkest “Lunterse Bluf” samengesteld. De enthousiaste reacties van het publiek op hun optredens en het plezier tijdens deze gezellige dag beviel de muzikanten uitstekend. In 2018 mocht Lunterse Bluf tijdens de jubileum editie van de Dweil&Shanty dag de afterparty muzikaal af trappen met een spetterend optreden. Ze zijn zeer vereerd dat ze ook voor de 2019 editie weer uitgenodigd zijn om aan het programma deel te nemen. De muzikanten kijken er in ieder geval weer reikhalzend naar uit!
Shanty Zangers Ede
Shanty Zangers Ede neemt een unieke plaats in tussen de vele koren in de gemeente Ede, veel zangers zijn afkomstig uit Lunteren. Het koor heeft traditionele shanty’s, internationale seasongs en Oudhollandse zeemansliedjes op het repertoire staan. Weliswaar ver van zee, maar met een kleine woordspeling kan je zeggen: "De beste stuurlui staan op de heide".
Scheepskapitein Piet van den Brink, die het 40-koppige koor leidt, heeft ervoor gezorgd dat het koor veelal driestemmig zingt, soms vierstemmig. De brede muzikale begeleiding wordt verzorgd door een orkest van accordeons, gitaar, fluit en drum. Ongeveer twintig keer per jaar treedt Shanty Zangers Ede op, niet alleen in de directe omgeving maar ook in onder meer Amsterdam, Den Helder, Rotterdam, Scheveningen, Giethoorn, Wijk bij Duurstede en zelfs in het buitenland vlak over de grens.
Shanty Zangers Ede heeft inmiddels een grote supportersschare achter zich staan. Zij steunen hen moreel en financieel. Dat laatste doen zij met hun jaardonatie van € 17,50. Donateurs ontvangen twee keer per jaar een nieuwsbrief met wetenswaardigheden en een overzicht van activiteiten en bovendien gratis toegang, ook voor een introducé, bij de jaarlijkse donateursconcerten.
Het fundament is gelegd op de Verenigings-Zomermarkt in Dodewaard, een klein groepje enthousiaste muzikanten heeft daar leuke muziek ten gehore gebracht en ontving een warm applaus van het publiek. Deze muzikanten, intussen gegroeid tot een groep van 15 personen, is helemaal in de ban van de vrolijke noten van dweilmuziek. Het dweilorkest HetKenNet is al ruim 10 jaar actief en heeft nu al een mooi repertoire met leuke muziek die aanslaat bij een groot publiek.
Zeemanskoor Nijkerks Welvaren is op 1 september 2013 opgericht en heeft als thuishaven Nijkerk.
Vanaf de start in september 2013 is alles voorspoedig verlopen en we hebben inmiddels een respectabel aantal zangers en muzikanten.
Met op dit moment zelfs een leden stop.
Met veel inzet wordt iedere week gerepeteerd, maar gezelligheid en een goede sfeer is de hoofdzaak. Op het repertoire hebben we de bekende zee- of binnenvaart gerelateerde liedjes, maar we streven ook naar liedjes die niet elk zeemans- of shantykoor op het repertoire hebben. Zeer bewust is niet gekozen voor de veelal Engelstalige “echte shantys”. Die werkliederen liggen bij het algemene publiek “minder lekker in het gehoor”.
Onze liedjes gaan dus over alles wat een varensman betreft, zijn schip, de zee, stormen, heimwee, de geneugten van de drank en uiteraard vrouwen. Vooral over drank, kroegen en vrouwen zijn heel veel liedjes gemaakt.
Als koor hebben we ons het volgende als doel gesteld.
De bedoeling is primair om op een gemoedelijke en gezellige, joviale manier leuke muziek te maken die aan de scheepvaart is gerelateerd. Maar natuurlijk zijn we wel serieus bezig om er ook iets moois van te maken.
Het gaat er om dat we er lol in hebben en zingen is gezond (zegt men).
Stadskapel Concordia is een dweilorkest gevormd door een groep enthousiaste muzikanten van de fanfare Concordia Elburg. De Stadskapel maakt al jaren muziek en is te vinden op verschillende evenementen in Elburg en omstreken. Zo zijn we te vinden op de Elburgse Botterdagen, Bokbierdagen, noem maar op. We zullen ook dit jaar weer flink van ons laten horen met nummers zoals het gezellige ‘Zeeman’, maar ook het bekende ‘Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht’ en een leuke medley van Guus Meeuwis zullen de revue passeren. Kortom, voor ieder wat wils!
Zeemanskoor Ahoy is opgericht in 2012 en sindsdien heeft het muzikaal gestormd rondom Angeren. Dit merkt u zeker als u dit koor hoort zingen. Het enthousiasme en de kwaliteit van dit uit ruim zestig zeebonken bestaande koor is een genot om mee te maken. Onder de bezielende leiding van dirigent Gert Huting wordt een repertoire gezongen van ruim zestig bekende en minder bekende zeemansliederen variërend van twee tot vierstemming. Niet alleen Vaderlandse maar ook Engelse en Duitse liederen worden ten gehore gebracht. Ondanks het feit dat de gemiddelde leeftijd van de zeelieden zo schommelt rondom de zeventig jaar is de zangconditie perfect. De instrumentale begeleiding bestaande uit vier accordeonisten, twee gitaristen en een drummer completeren het koor. De meeste optredens vinden plaats in de regio Lingewaard maar ook buitengaats zoals het Openluchtmuseum, optreden op de fameuze Duitse driemaster Gross Herzogin Elisabeth in Harlingen en het zondagmiddagconcert in het Sonsbeekpark in Arnhem zorgen voor de variatie in optredens.
Shanty- en gezelligheidskoor “Ermeluiden”
Op 30 september 2003 werd het koor opgericht. Het kreeg van de oprichters als motto mee: “Waar men zingt en lacht daar zijn geen boze mensen”. Dat wordt ook zo veel mogelijk in praktijk gebracht op de wekelijkse repetitieavond, dinsdagavond.
Naast zo’n 40 zangers telt het koor ook een aantal accordeonisten, een fluitist en een drummer. Soms wordt het aantal muzikanten uitgebreid. Het koor beschikt over een eigen geluidsteam dat ervoor zorgt dat de kwaliteit van het koor goed over de reling komt.
Het eerste lustrum werd gevierd met een bescheiden festival met een paar koren uit de buurt van Ermelo. In 2016 werd met een shantyfestival het 12½-jarig jubileum gevierd Sinds een aantal jaren is het koor zich nadrukkelijk bezig te houden met deelname aan shantyfestivals. De inspanningen bleken niet voor niets. Zo mocht het koor in 2015 de eerste prijs mee naar huis nemen van het festival van “Qua patet orbis” in Nunspeet en ook in Wijk bij Duurstede werd weliswaar niet de top drie bereikt maar een 6e plaats is ook goed bij een aantal van 14 deelnemende koren. In 2017 werd in Elburg een gedeelde 2e/3e plaats bereikt bij de Grande Finale van de Botterdagen. Ook in Rotterdam op de Wereldhavendagen wist het koor met “Het kleine café aan de haven de Coolsingel aan het zingen te krijgen.
Een hoogtepunt was het benefietgala dat “Ermeluiden” in 2013 organiseerde ten bate van “Villa Joep”, een fonds dat geld bijeen brengt ten bate van kinderen die lijden aan Neuroblastoom, een vorm van kinderkanker. Het gala leverde ruim € 25.000,- op.
Vanzelfsprekend toont het koor zijn sociale instelling door regelmatig op te treden voor de bewoners van de verzorgingshuizen en zorginstellingen die de regio rond Ermelo in ruime mate kent, waarbij het vooral gaat om de bewoners een avond te bieden met bekende liederen, die dan ook vaak meegezongen worden en tot nog meer plezier leiden.